Home TC Het Trapstel Forums Gastenboek Verslagen Winterfiets elfstedentocht 2016 Reageer op: Verslagen Winterfiets elfstedentocht 2016

#17631
Anoniem
Inactief

Verslag van de heavy zwerftocht door Friesland, waarbij we per ongeluk de elf steden vonden.
Het is een verhaal van ontbering, frustraties overwinnen en doorfietsen. Tim en Steven zouden metme mee fietsen. Ik had de tas klaargezet, verlichting op de fiets en sportdrank en eten in mijn bidons en achterzakken. Maar mijn Garmin lag thuis bedacht ik toen ik Stevens Garmin zag. Steven had wel een Garmin maar geen route en Tim heeft geen Garmin. Rijden op gevoel, tijden achter een ander aan is geen optie. Na de start stuiven Tim en ik weg, Steven blijft verstandig bij medium. Het lijkt geen probleem te zijn, overal zien we fietsers voor ons. Tot we een paar gekleurde trapaoto’s inhalen en de weg voor ons leeg is. We letten op de fietsen achter ons en slaan verkeerd af. Dan hebben we weer mensen voor ons. Dit herhaalt zich een aantal keren. Sneek, Ijlst, Sloten en god weet hoe die steden allemaal heten. Dan richting Staveren. Natter wordt het en kouder. Richting Hindelopen rijden we door het binnenland en komen de fietsers tegemoet die uit Hindelopen komen. Daarna rijden we de zelfde weg weer terug. 5 km extra. Workum en Bolsward lijken zonder problemen haalbaar, ook Harlingen verloopt probleemloos, maar richting Franeker rijden we over een verkeerde weg die terugbuigt naar Harlingen. Terug dan maar! Tim heeft het niet moeilijk maar wel koud. Ik ook maar niet zo koud als Tim. In Franeker wordt hij niet goed als we de stempelplaats in stappen. Het duurt een half uur voor de kou weer uit zijn lijf is, een beetje, We hebben dan al 150 km gereden. Ik vertrek als duidelijk is dat hij stopt en mee kan rijden met een busje naar Leeuwarden.
Franeker uit probeer ik aan te sluiten bij een groepje, maar ze houden me gewoon niet bij. Ik rij van groepje naar groepje. De wind lijkt te draaien, ik blijf fietsers inhalen. Opeens zie ik de flats van Leeuwarden opduiken en besef ineens dat ik mensen inhaalde die besloten te stoppen. Ik ben naar het zuiden gereden in plaats van naar het noorden. Ik laat het niet op me zitten, ik rij zowat langs de elfstedenhal en buig weer naar het noorden. Stiens, verder noord. Dan staat Bartlehiem aangegeven. Ik rij 4 kilometer over een schelpenpad en dan zie ik het bruggetje opdagen. Naar Dokkum rij ik weer groepjes voorbij, maar bij Dokkum ben ik leeg. Dankzij koffie en appeltaart heb ik de energie om me terug te laten blazen naar Leeuwarden, waar ik rond 16.45u aankom.
Een bord pasta brengt warmte en energie in mijn lijf. Ik wil zsm naar huis, In de auto zie ik pas hoe vies het weer echt is. Tjonge, wat regent het. Heb ik daar de hele dag ingezeten? het viel toch wel mee?
Met de kachel op 24 c is het leed snel geleden en de warme douche thuis doet de rest. Het leed is weer vergeten. Morgen fietsen!!