Home TC Het Trapstel Forums Gastenboek Verslagen Winterfiets elfstedentocht 2016 Reageer op: Verslagen Winterfiets elfstedentocht 2016

#17637
Michiel Huisman
Deelnemer

Op de site van de organisatie blijft het verrassend stil: geen verslag van zondag, geen berichten over het afgelasten van de tocht. Alleen in het commentaar op de Facebook pagina gemengde reacties.
Wij hoorden de eerste geruchten over het stopzetten van het evenement toen we bij de stempelpost in Harlingen stonden en Light net binnen was. Medium was na een lunchstop net weer onderweg.

Het was ongeveer 14:00 uur en er werd beweerd dat de stempelpost Bartlehiem over een uur gesloten zou worden. Alle deelnemer werd geadviseerd om met de trein (!) naar Leeuwarden terug te keren.
Op mijn vraag hoe ze gedacht hadden enkele honderden deelnemers plus fietsen in één Arriva treintje per uur te krijgen, werd wat glazig gekeken en geantwoord dat ‘ze allen maar doorgaven wat ze hadden gehoord’. Wij hebben buiten daarom wat vertwijfelde groepjes geadviseerd eerst maar de kleine 15 kilometer naar Franeker door te rijden en daar te zien waar het schip strandde. Het tweede deel van de lightgroep was ondertussen binnen en besloot een poging te doen alsnog Bartlehiem te halen. Opvallend was dat nog steeds de boodschap was “Bathlehiem gaat over een uur dicht”. Het was nu ruim een half uur later, dus wat nu de eindtijd voor Bartlehiem was werd niet duidelijk. Er werd in Harlingen nog wel gestempeld, later hoorden we dat dit in Franeker niet meer het geval was.

Anton en ik waren rond 15:15 in Bartlehiem om uit te vinden wat de stand van zaken was en in en poging om Derek daar van zijn tas met voorraden te voorzien. Tot onze opluchting was a) de post gewoon open en b) Derek net aangekomen. Naast het bekende hoge bruggetje was de sfeer heel anders: de stempelaars zeiden officieel van niets te weten en redeneerden dat wat hun betreft iedereen die zover was gekomen de kans moest krijgen de toch uit te fietsen. Kopje snert er in, even bij komen en dan het laatste stuk tegenwind naar Dokkum….. Opluchting: ook medium kon dus door!

Op het laatste stuk voor de wind heeft Anton nog even een bandje geplakt voor twee verkleumde heren, de fijne motoriek wilde niet meer zo….
Bij terugkomst in Leeuwarden heb ik even staan praten met een van de jongens van de organisatie die de deelnemers opving. Van hem hoorde ik dat rond lunchtijd vrij vlot achter elkaar drie deelnemers met sterke onderkoelingsverschijnselen per ambulance moesten worden afgevoerd en er bij diverse stempelposten mensen begonnen uit te vallen door de kou. Men vreesde dat dat zou verergeren, “er vielen teveel deelnemers uit”. Dit had de organisatie tot het besluit gebracht het evenement stil te leggen. Tussen de regels door begreep ik dat er in de uren daarna twijfel/discussie was ontstaan over of dit besluit niet te ingrijpend was geweest….. Wat veel deelnemers waarschijnlijk parten heeft gespeeld was het zachte weer van de afgelopen maanden. Getraind in abnormaal zacht weer en dan op de dag zelf het koudste weer in maanden in combinatie met een niet aflatende hoeveelheid regen (voorspelling: over twee uur wordt het droog, NOT…)

Ja, het was koud, ja, het regende en ja, de noordenwind was vreselijk. Maar zoals onze bikkel hebben bewezen was het -mits goed gekleed en getraind- toch te doen. Het vroor niet, het sneeuwde niet en het hagelde niet. Objectief bekeken was het voor half februari geen extreem weer. Het was een echte winterse Elfstedentocht….
Of zoals een van de trapstellers zei “bij de schaatstocht vriezen er bij de deelnemers vingers en tenen af, maar dan leggen ze tocht toch ook niet stil?”

Hopelijk trekt de organisatie enkele lessen uit het geheel (laat bij voorbeeld bij de stempelposten EHBO-ers beoordelen wie er wel en niet verantwoord door kunnen) en durven ze het volgend jaar toch weer aan om voor editie drie te gaan!

Michiel

ps: En ik? ik ben wel enthousiast voor het plan van Mathieu om deze prachtige route op ons gemak (nog) eens te rijden in de zomerzon…. 😉