Home TC Het Trapstel Forums Gastenboek Fietsen met Peter [H] Reageer op: Fietsen met Peter [H]

#17816
AvatarJan Campa
Bijdrager

Nog even een verslag van de tocht van gisteren:

Peter had op het forum aangegeven op dinsdag een rondje te willen maken. Ik had er ook wel zin in en stapte om iets voor negen de deur uit. Rechtstreeks naar Kardinge gaan was niet het idee, want dan zou ik te vroeg zijn. Dus maar een ommetje maken voor die tijd. In mijn optimisme dacht ik nog wel met een ruime boog langs Wierumerschouw te kunnen gaan. Stilstaand voor de open brug bedacht ik mij dat het beter korter kon. Gelukkig maar, want zo kwam ik nog maar net op tijd om aan te haken bij de groep die op Kardinge stond te wachten.
We gingen op pad richting het noord-westen. Ik probeerde nog de groep mee te krijgen voor een rondje om het Lauwersmeer, maar dat plan werd hartelijk weggelachen. Het zou toch echt Zoutkamp worden. Gelukkig heb ik er al 14km op zitten, dacht ik. We gingen langs het Van Starkerborgkanaal op weg naar Aduard en Den Ham. Het zonnetje kwam er lekker door en warmde ons goed, op deze frisse ochtend. Er werd ondertussen gemoedelijk gepraat en gedachten aan de lente kwamen al op. Met een aardig tempo gingen we verder richting Kommerzijl. Daar wilde Peter al rechts af, maar met met nog maar 41km op mijn teller was dat nog aardig vroeg. Ik wist het te rekken tot Munnekezijl en probeerde toch zachtjes om de anderen mee te krijgen om het Lauwersmeer. Helaas weer niet het gewenste resultaat, er werd koers gezet op Zoutkamp.

Daar aangekomen bleek er een verbouwmaand aan de gang te zijn. De Boeter was gesloten en ook de buren waren wel open, maar in verbouwing. Dat kregen we gelukkig net te horen, voordat we waren gaan zitten. Teneergeslagen gingen we weer naar onze fietsen, hoe moest dit verder. Er was zo uitgekeken naar koffie en appeltaart. De gesprekken gingen de laatste 10 minuten nergens anders over. De uitbaatster van De Boeter kwam ons twijfelend tegemoed. We konden bij haar wel koffie krijgen, maar ze waren nog aan het verbouwen. Toen we hoorden dat er dan geen appeltaart was, verslapte de aandacht ook weer. We konden ook gebak halen bij de bakker op de hoek. Daar zou ook koffie zijn. Daar was meteen wel oren naar. Toen we die richting op gingen kregen we nog de groeten mee voor Lisanne(?). Ik heb zo even geen idee wie dat is, maar wie neemt ze aan?

Na de pauze met koffie en overheerlijk gebak gingen we weer verder. Eerst nog een stuk naar het noorden. Net na Vierhuizen liet ik het idee Lauwersmeer dan echt varen. Het werd de Westpolder en de wind langzaam in de rug was ook wel erg verleidelijk. Al snel wisselden we Kloosterburen in voor Wehe-den-Hoorn, Warfhuizen en Saaksum. Vanaf daar de bekende EFG en heerlijk uitrazen over de bult van Oostum. Kort daarna werd er even gestopt om de rit te evalueren. In het kort, de rit was heerlijk. De regen had niet gehoeven en de fietsen waren helaas toch weer vies. Die moesten dus weer schoon gemaakt worden. Peter werd uitgenodigt om dit te komen doen, maar die bedankte vriendelijk. Daarbij nog een aantekening voor de veiligheidscommissie, er werd ‘half wheelen’ geconstateerd. Mag dit zomaar?

Vanaf daar was het nog maar even naar huis. Net na Dorkwerd kregen we de eerste vervelende bui over ons heen met hagel. Gelukkig word je daar niet zo nat van, zei ik nog tegen Bertil. Nadat ook die afzwaaide bij huis, was ik nog niet klaar met fietsen. De benen voelden goed en ik had nog een appeltje te schillen met het rondje Roderwolde(rdijk). De eerste ronde was prachtig (zie ook foto’s Strava). Zowaar de handschoenen uit, pet af en nog had ik het warm. Ik dacht dat ik alvast maar weer op zoek moest naar de zonnebrandcrème, zo voelde de zon op mijn gezicht. In de verte zag ik al wel weer dreigende wolken vanuit het noorden komen. Toch het risico genomen en voor een tweede ronde gegaan. Hoe de situatie toch zo snel kan veranderen. De zelfde ronde, maar nu ineens overgoten door regen en hagel, in plaats van zon. Die lente was even iets verder weg dan eerst.
De ronde wel afgemaakt, maar met soppende sokken en ook maar niet langer gerekt dan dat. Thuis toch een 121km op de teller en een heerlijk gevoel. Bedankt voor de leuke tocht en het goede gezelschap Ferry, Jan, Bertil, Peter en Douwe!