Home TC Het Trapstel Forums Gastenboek Recept op verzoek Reageer op: Recept op verzoek

#29069
Mathieu
Deelnemer

Al een tijdje ben ik aan het experimenteren met het smeren van de ketting en ik ben er uit; Home made lube. Er wordt daar gesmeerd waar het nodig is en de ketting blijft langer schoon. Ik smeer nu ongeveer elke 600 km een keer.

Men neme:
Ee elektrische rijstkoker, klein frituurpannetje kan ook
witte kaarsen
parafineolie

De kaarsen smelt je in de rijstkoker of frituurpan en vervolgens doe je daar de parafineolie bij, de verhouding is ongeveer 1 op 1. Even roeren met een mes bv en even af laten koelen. Het mengsel is goed als het smeuïg blijft op het mes. ( een beetje dikke Nivea)

Je haalt de ketting van je fiets en ontvet hem grondig, daarna even goed afspoelen met heet water en laten drogen. Vervolgens in je warme lube voor ongeveer 10 minuten. Kun je ondertussen je fiets schoon maken of een kop koffie nemen.
De ketting is klaar als er geen luchtbelletjes meer omhoog komen ( de lucht tussen de busjes wordt vervangen door je lube.) De ketting even af laten koelen en met een oude handdoek het overtollige vet eraf wrijven.
Je ketting blijft langer schoon, is daar gesmeerd waar het hoort. Er zijn mensen die beweren dat de ketting veel langer mee gaat en dat er een paar watt minder verloren gaat. Dat laatste kan ik niet hard maken.