Home TC Het Trapstel Forums Gastenboek W11S Reageer op: W11S

#30789
Ger Ettes
Gast

Ik zag op Strava dat Herwig en Wilma keurig in 5 uur de afstand van 135 km hebben afgelegd. Waarvoor hulde! Ik stond om 10.00 uur ook paraat bij Ni Hao met mijn van Marco overgenomen rode Trapsteljas aan. Bertil maakte het kwartet compleet. Die warme jas was ook wel nodig op deze gure 19e november. De buienradar voorspelde droog weer vanaf 11.00 uur maar gedurende de gehele ochtend en een deel van de middag is het nauwlijke droog geweest. Wilma had de route uitgestippeld tot Leeuwarden dus moesten vervolgens de benen het werk doen. Door de harde tegenwind hebben we enige tijd gedraaid en vervolgens ook een poos achter elkaar gefietst met wisseling aan kop. Op kop rijden was een kunst op zich! Ik had al snel door dat Leeuwarden deze dag een paar bruggen te ver was en geen doel op zich. Wel was het leuk weer langs Boerakker te gaan. Hier was ik sinds 2e Pinksterdag met Patrick niet meer geweest. Herwig en Wilma daarentegen fietsten zeer geconcentreerd en waren duidelijk mensen met een missie: het ophalen van startnummers voor de (winter)Elfstedentocht!

Na 27 km dacht ik er bij 30 km af te moeten gaan maar ik kon nog door tot 33 km. Achteraf te vroeg want uiteindelijk haalde ik niet eens de hoogte van Drachten, waar mijn schoonmoeder woont. Maar die zat uiteraard ook niet te wachten op het binnenlaten van een half verzopen kat.Dus teruggekeerd na 33 km. Maar op de heenweg geen broodkruimels gestrooid zodat ik op de terugweg toch hier en daar moest omrijden. Dat was alles behalve vervelend met de wind in de rug. Zo legde ik een soort van alternatieve NCRV-Kerkepadroute af via Grootegast richting Marum en Leek. Even leek het bordje Zuidhorn me wel aantrekkelijk maar dat zou opnieuw tegenwind inhouden. Nee, dan maar via een plaats als Nuis, dat qua uiterlijke schoonheid mijns inziens de Kerkepadtrofee van de dag verdiende!

Ik ging tweemaal de A7 onderdoor en overheen (bij Lettelbert) dus dat verklaart het omrijden van een kilometer of 5. Na Oostwold met de wind in de rug haalde ik nog even de 37 km, meer zat er niet in deze kille zondag. Bij Hoogkerk om 12.30 uur begon het harder te regenen en zag ik op de thermometer dat het maar liest plus 10 graden Celsius was. Mijn voeten hadden een chill-factor van min tien! Ik ga me toch nogmaals beraden over het nut van overschoenen. Vooral als de koffie zolang op zich laat wachten als op deze dag zijn de koude voeten nauwelijke te harden. Thuisgekomen kon ik de sleutel niet meer in de voordeur krijgen dus heb ik maar aangebeld. En gelukkig: de koffie stond al klaar op me te wachten bij de warme kachtel. En gelukkig, stond ik niet totaal verkleumd in Leeuwarden!

Kortom, na deze verregende rit resteert er louter respect voor Wilma en Herwig. Goed geconcentreerd en zelfbewust heb ik ze gedurende een kwart van hun rit, 135 km, kunnen aanschouwen. Ze straalden fietsplezier en zelfbewustzijn uit. Bovendien hadden ze allebei nog wat goede tips voor mijn rijgedrag. Dus was deze tocht ook nog ter lering ende vermaak. Ook Bertil heeft zich van zijn goede kant laten zien. Op Strava zag ik al dat Bertil bij Burgum was omgekeerd en een mooie ronde had gereden. Zonder om te rijden. Hij leek me toch al niet van plan de Elfstedentocht te gaan rijden. Ik had afgelopen zondag graag Geert Jan een plezier gedaan door tenminste de Hoofdstad te halen.

Bij mooier weer in 2018 zal dat vast wel een keertje lukken!