Home TC Het Trapstel Forums Gastenboek Klimmen tegen MS (10 juni 2019) Reageer op: Klimmen tegen MS (10 juni 2019)

#43656
Michiel Huisman
Deelnemer

Afgelopen maandag was het dan zover: Klimmen tegen MS.

Plaats van handeling: Mont Ventoux, Provence, Frankrijk
Tijd: veel te vroeg! (start 7:00, vanuit Malaucene)
Weer: redelijk (ongeveer 20-25 graden in het dal, 10-15 op de top)
Aantal deelnemers: bijna 600, waarvan ongeveer 400 fietsers

Iets over zevenen was er een massastart vanuit Malaucene; eerst de wandelaars (en een paar hardlopers), vervolgens de fietsers. Allen gekleed in het oranje met zwart en witte pakje van KtMS. Een enkel team had vooruit gedacht en het herkenbaarheidsprobleem opgelost door de helmen te beplakken met felgroene tape! Mijn fiets had daar een geheel eigen oplossing voor in petto: een irritant gekraak uit het cranckstel kondigde mijn komst ruim van te voren aan voor onze begeleiders… ;-(
Team Niko bestond grotendeels uit de familie Ruitenberg: trapsteller Martijn, zijn vader Rob, zus Jessica en haar partner Tony, aangevuld met ondergetekende. Doordat Rob na een test op de zaterdag had besloten startplaats Sault in te ruilen voor Malaucene, zijn we met zijn allen daar gestart. De organisatie had voorzien in posten om de ongeveer 6 kilometer, waar men kon aanvullen met cola, sportdrank, stroopwafels, bananen, gelletjes etc. De eerste post ben ik voorbij gereden, de tweede was halverwege een lange strook van 10-11% en was dus meer dan welkom…. Persoonlijk vond ik de klim lastiger dan die vanuit Bedoin door het onregelmatige karakter. Kilometers die op papier gemiddeld 7 of 8% waren, bleken regelmatig te bestaan uit een strook van een procent of 5, gevolgd door een muur van bijna 11… Komend vanaf deze kant is er veel minder ‘maanlandschap’ en zowaar die dag een stuk wind mee!
Vlak voor het einde van de klim kom je nog langs de ronde bol van een observatorium en dan is er nog een lange haarspeld te gaan richting de bekende toren op de top. Hier bleek Tony al net binnen te zijn en gezamenlijk hebben we gewacht op de andere teamleden. Martijn en Rob volgden al vlot, op Jessica moesten we wat langer wachten. Zij bleek een hele slechte dag te hebben, maar heeft op pure wilskracht de top toch gehaald!
Martijn en Tony zijn afgedaald richting Bedoin om de tweede zware klim af te kunnen strepen, ik heb gekozen voor Sault omdat ik die nog nooit had gedaan. Hier bleek, vlak voor het keerpunt, een kort stuk je ‘opdaling’ van ongeveer 7% te zitten waar ineens de kramp in mijn rechter bovenbeen sprong. Na wat rekken en strekken bij het startpunt en het drinken van twee bidons water en sportdrank toch maar rustig aan de klim begonnen. Die is inderdaad niet zo lastig, waardoor ik langzaam terug in mijn ritme kwam. Veelal percentages tussen de 3 en 6, met af en toe een stukje 8%. De laatste kilometers richting Chalet Renard zijn af en toe nauwelijks meer dan vals plat en daar ging de snelheid dus lekker omhoog. Het bovenbeen bleef we gevoelig dus bij de post net boven het chalet heb ik gebruik gemaakt van de mogelijkheid van een sportmassage. Helaas, geen lieftallige jongedames met rustgevende kneedbewegingen, maar een kwestie van even flink de tanden op elkaar….! Ik wist wat er nog ging komen en had het er dus graag voor over….
Met al meer dan 40 kilometer klimmen in de benen was het stuk door het maanlandschap zwaar, zeker doordat het weer minder werd en de temperatuur daalde. Op 500 meter van de finish (11%, koude wind tegen) dacht ik aan afstappen, maar dat ging natuurlijk niet echt gebeuren. Op pure adrenaline naar de top en daar kwam de ontlading: ik had het gedaan, twee keer Ventoux op één dag!

Als team hebben we op Pinkstermaandag de top 8 keer gehaald en daarmee ruim € 6500 opgehaald. de totale opbrengst van KtMS 2019 is momenteel al ruim € 550.000!
Hartelijk dank aan alle Trapstellers die Martijn en mij (op wat voor manier dan ook) hebben gesteund!

Mocht één van jullie een mooie uitdaging zoeken komend jaar, dan is dit een mooi evenement: niet al te groot, goed georganiseerd en met een zeer nobel streven (help MS de wereld uit).
De organisatie wil in jubileumjaar 2020 (10e editie) liefst 1000 deelnemers en een opbrengst van een miljoen…. 🙂

groet, Michiel