bg

Gastenboek

Vorige onderwerp Volgende onderwerp
Weergave van 9 reactie threads

Clubdiscipline

 • Auteur
  Berichten
  • #19680
   Hans
   Deelnemer

   Tijdens de tocht Rondom Stad ontstond in de groep (10 aardig aan elkaar gewaagde fietsmaten) irritatie over mijn rijstijl. Ik heb dat het laatste jaar, twee misschien, al vaker gemerkt, voor het eerst tijdens afdalingen. Ik zou te laat afremmen, te dicht bij komen en onverwacht inhalen in de bochten. Van het afdalen moet ik het hebben in de bergen nu de benen ouder en taaier worden, maar de klimmers zijn daar niet van gediend.. Er zijn er ook die proberen me te volgen, dat geeft me een kik.. Vorige week nog tijdens Tilff-Bastogne-Tillf: ik had een sleep van 8 man – stuk voor stuk 30 tot 40 jaar jonger dan ik – achter me aan en eenmaal op het vlakke kon ik – vol adrenaline – nog geruime tijd op kop blijven! Heerlijk.
   Dat is mijn rijstijl geworden, omdat ik me daar goed bij voel, letterlijk goed: daarom kon ik tot voor kort nog met de heavy’s meekomen. Jaap prees mij vorig jaar in zijn verslag over de 11Stedentocht dat ik zo ‘slim’ had gereden door steeds het goede wiel te vinden en laat te remmen in de bochten.
   Maar door de onvermijdelijk aftakeling en door andere interesses ben ik ‘afgegleden’ naar de middenmoot (met alle respect: we hadden vanmorgen een gemiddelde van 33!). Maar het punt dat ik maken wil is dat er tegenwoordig een andere cultuur heerst in het Trapstel-peloton. En terecht, denk ik, want naarmate de club groeide, groeide ook de behoefte aan regelgeving, onder andere op het aspect veiligheid. Nogmaals: ik denk dat het terecht is in een club als de onze, maar ik voel me er niet meer lekker bij.
   Vanmorgen werd het mij na de zoveelste correctie op mijn rijdracht gewoon te veel: ik reageerde mijn frustratie tegen niemand in het bijzonder af. Daar heb ik natuurlijk spijt van, het kwam door de adrenaline zullen we maar zeggen. Maar ik had me laten horen en ik trek daaruit de conclusie dat ik me niet meer op mijn plaats voel. Fietsen is een eigenzinnige sport, waar het vooral om de individuele prestatie gaat, een prestatie die alleen verbeterd kan worden als je het groepsgewijs beoefent. Die paradox blijkt in de 35 jaar dat ik bij het Trapstel fiets met wisselend succes te hebben gewerkt. Ik heb er nu weer even genoeg van.
   Onverlet mijn waardering voor alle inspanningen om de club zover te krijgen; persoonlijk heb ik in de sociale sfeer het één en ander aan de club te danken. Klinkt als een afscheid, dat is het niet, heb er alleen even genoeg van. Hans

   • Dit onderwerp is gewijzigd 7 jaren geleden door Hans.
  • #19681
   Ekko Smith
   Deelnemer

   Eerlijk Hans. Ik was er niet bij, maar verwacht met een zo’n directe, snelle, reactie op het gastenboek dat de scherpe kantjes aan weerszijden er al weer af zijn. Kop op!

  • #19684
   Jan van Wolferen
   Gast

   Kop op Hans!! “Je kan de wielrenner uit de koers halen, maar de koers uit de wielrenner niet”!!

  • #19687
   Herman van Mal
   Deelnemer

   Hans, ik hoop dat jij er snel weer “even genoeg van krijgt” om zonder ons te fietsen! Want ik vond en vind dat jij een geweldig mooie wielrenner bent, met stijl en klasse. Dat jij onderweg soms een andere keuze maakt dan de rest, noem ik al enige tijd een “Niemannetje” en ik heb mij daarin geschikt omdat ik geniet van alle andere momenten die er zijn als ik met jou fiets.

   Samen op kop in de afdalingen in de Dolomieten, waarbij ik in eerste instantie uit respect jou niet wilde passeren. Met een snelheid van +/- 80km/uur bespraken we dit en zei jij dat ik mijn gang moest gaan.
   Waarop jij (en Wim) samen met mij naar beneden denderden! Wat een ge-wel-di-ge herinnering is dit voor mij! Mijn eerste keer (als “El Rocco”) in de bergen met klasbakken als jij en Wim. Wanneer gaan we weer?

   Bij de “onvermijdelijke aftakeling”, hoort in mijn ogen ook de toename van “het sentiment”. Zou het zo kunnen zijn dat jij vandaag misschien iets te veel hebt verlangt naar ‘vroeger’?

   Ik zie je snel, toch!?

  • #19688
   Geert Jan
   Deelnemer

   Hans, het was koers en dan in het heetst van de strijd !
   Zoiets vermoed ik ?
   Hebben jullie Didie allemaal wel gezien, reed samen met Peter Kok.
   Didie is oud Trapstel met ook nog eens een boel bestuurlijke ervaring, is bezig uit de lappenmand te klimmen .
   Old soldiers never die.
   Wat er niet gebeurd zo’n dag.
   Weersvoorspellingen komen weer eens niet uit.
   Er zijn mensen die denken dat ze niet hoeven te betalen.
   Bij het pijlen opruimen loopt er een man in de Onlanden met tussen zijn vingers een naar beneden bungelende slang.
   Foutje , was een weggegooide binnenband. Foei.
   Nam Jan van W. van hem over.
   Daar ik bij het Park uitrijden even versnelde, om Didie even gedag te zeggen verloor ik mijn plekje op de kop en sloot achter weer aan.
   Alles overziende dacht ik aan knippen en scheren.
   Had daar geen zin aan, moet ik dat altijd doen.? ( ik chargeer )
   Afgelopen maandag reed ik in een lint van 15.000 deelnemers en ik hoor daar niemand over, ook de vrienden van de NTFU niet. *
   Mathieu greep in en splitste, dat valt hem te prijzen en het is ook nog eens de afspraak.
   Maar waarom gebeurd dat niet vanzelf.?
   That’s the Question.
   Waarom altijd wachten op het gezag, de boven ons gestelden ? Na de knip reden we trouwens lekker rond.
   En namen noem ik vandaag ook niet,
   Zal wel wat tegendraads zijn.
   Leve Kruijswijk, dat dan wel.

   *
   15.000 x 235 km is 3.525.000 km
   afgelopen maandag 11 deelnemers het ziekenhuis in.
   Het echte rekenen gaat nu beginnen.
   !40 Trapstellers rijden ……….km per jaar.
   De vergelijking tussen beiden leert ons dat ……

   Kortom, beide dagen worden weer bijgezet op de plank Topdagen en ook nog eens genoten.
   En de 11 steden met Annie gereden en hele stukken met Antoinette en Jose.
   Op naar het Rondje Ijjsselmeer zaterdag a.s.

   Dit had beter in een ander topic gekund, dom van me.

   • Deze reactie is gewijzigd 7 jaren geleden door Geert Jan.
  • #19694
   Fred Lahuis
   Deelnemer

   Weer een voor de verzamelde werken van het Trapstel

  • #19698
   Hans
   Deelnemer

   Jan, ik heb al bijna spijt.. Dank je Herman, ieder doet z’n ding anders dan je zou verwachten, blijf scherp. Ik herinner me die afdaling, klasse! Het zou kunnen dat het verlangen naar vroeger heeft meegespeeld Herman en ook de hitte van de strijd GJ, maar daar gaat mijn stukje niet over. Ik denk dat ‘overregulering’ het plezier, de spanning de strijd verlamt.
   Didi, Peter, dat was toen inderdaad. Wat er niet gebeurt zo’n dag.. het zal dus wel gauw overgaan: je kunt de koers niet uit de wielrenner halen.
   En wat dat andere topic betreft GJ; je hebt het hier toch maar mooi gezegd en ik ook.. Tot gauw maar weer.

   • Deze reactie is gewijzigd 7 jaren geleden door Hans.
  • #19823
   Anoniem
   Inactief

   Mooi gesproken Hans en ik deel je gevoel. Er wordt te veel gepraat en te weinig gekoerst maar dat is een keuze en het is tenslotte een toervereniging en geen CSG.

   Waar ik echter wel moeite mee heb is de over regulering waar je het over hebt. Steeds gecontroleerder willen fietsen in groepsverband geeft een akelige spanning tijdens de ritten. Iemand hoeft maar iets afwijkends te doen en er wordt al angstvallig op gereageerd.

   Veiligheid staat voorop maar we zijn grootendeels allemaal ervaren rijders en we weten best hoe we ons moeten gedragen op de weg maar ga alsjeblieft niet bij elke verkeersheuvel of flauwebocht naar links of rechts roepen want dat brengt allemaal paniek in de groep en onnodig gerem.

   De onbekommerde ritjes met hoge gemiddeldes mis ik enorm op de woensdag en ik hoop dat ze snel zullen weder keren.

   Tot slot wil ik kwijt dat fietsen in een groep meer is dan alleen op je metertje kijken hoe hard je gaat! Probeer ook eens naar voren te kijken en te bedenken waar de wind vandaan komt, probeer eens te kijken of je de volgende bocht al ziet, probeer een naar je ploeggenoten te kijken of ze moeilijk zitten of nog fris. En bovenal vergeet niet te genieten! Fietsen is en blijft de mooiste sport maar probeer het in godsnaam niet te controleren want het mooiste aan fietsen is de vrijheid die je hebt.

  • #19846
   Wim
   Gast

   Ach, de roep om een sterke man past in het huidige tijdsgewricht. Het trapstel gaat met zijn tijd mee moet je maar denken.

  • #19911
   Anoniem
   Inactief

   Heren,

   Allemaal woorden waar waarheid in zit. Maar de roep om regulering is ontstaan doordat het fietsen populair aan het worden is. De club staat voor lekker fietsen, gezelligheid en soms onder het genot van een drankje een nabespreking.

   Wat echter gebeurd is dat een aantal collega wielrenners de boel verzieken, niet binnen het Trapstel, maar in het algemeen. Door rood rijden, voorrang nemen, 3 of 4 breed over de weg, knetterhard door de bebouwde kom omdat het gemiddelde anders naar beneden gaat, al deze acties zorgen er voor dat de publieke opinie over wielrenners in het algemeen eerder negatief dan positief benaderd wordt. Zo komen we op landwegen toeterende automobilisten tegen die met de vuisten zwaaien, daar waar ze achter een groep schoolkinderen zouden wachten, ze nu plots in volle vaart voorbij willen stuiven.

   Is regulering dan fout? Of is het een hulpmiddel om er voor te zorgen dat iedere rijder die mee gaat aan het begin ook aan het einde nog heelhuids aanwezig is?

   Ook ik maak wel eens sprintjes vanuit de groep, ook ik wordt wel eens aangesproken dat hetgeen ik net deed eigenlijk niet kan (afgelopen zondag nog door Mathieu), maar ik kijk om me heen, geniet van het landschap en de medefietsers, Het zijn niet zozeer de regels die het lastig maken, het is hoe we er mee omgaan. Vrijheid moet er blijven, maar ook open en eerlijke feedback, elkaar als volwassenen aan durven spreken en ook een keer incasseren. Wat vandaag kan, kan morgen misschien niet, maar volgende week weer wel, het ligt aan de groep. Als je dat aanvoelt, dan is er niks aan de hand.

Weergave van 9 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Vorige onderwerp Volgende onderwerp Terug naar overzicht